Det beste du kan gjøre for å gi barna dine en god start i lesingen deres er å lese eventyr for dem når de er små. Selv om foreldrene selv leser og viser interesse for lesing, har de innvirkning på barnas leseferdigheter senere på skolen. Lesing har ikke med økonomiske eiendeler å gjøre, da vi er heldige som har biblioteker der det er flott å låne bøker å lese for barna sine. De fleste barn synes det er en veldig hyggelig tid å gå og velge bøker selv på biblioteket. Dette kan også være en god ting å få barnet til å begynne å lese for seg selv. Hvis de har valgt boken de vil lese selv, er sjansen stor for at de synes det er morsomt å lese boken. Ikke legg så mye vekt på hva slags bok barnet ditt velger. Enten det er en tegneserie, en bok med mange bilder eller en med mye tekst, er det viktig at barnet ditt leser og ikke det barnet leser.
baby läsa

Babyens utvikling

Allerede fra barndommen fremmer et lesende barn språkutviklingen. Når de hører et rim, rim eller bok sammen med stemme og melodi, utvikles babyens ordforråd.
Bøker er også en fin måte å “snakke” med barnet om forskjellige temaer som kan være skummelt eller vanskelig å forstå. Det er mange bøker om forskjellige emner som å få søsken eller ende opp med smokk som kan være oppskakende for noen barn.

Skole og lesing

På skolen får barn lese mye og det er en god hjelp hvis barnet er vant til å lese høyt i hjemmet. En tysk undersøkelse viste at 83% av barna som leser høyt daglig kunne tenke seg å gå på skole, mens 43% av de som leser for sjeldent vil gå på skole. Et barns ordforråd blir både bedre og mer allsidig når du leser høyt.

Motiver til å lese

Til tross for at de har lest hjemme, kan det noen ganger være vanskelig å motivere barna til å lese for seg selv. Her, som vi nevnte tidligere, kan det være en god måte å la barnet velge hvilken bok de vil lese for å komme i gang med lesingen. Peiper barnet med hvorfor det er godt å lese. Barnet ditt kan gjerne spille (både på konsoller eller sosiale spill), og forklar at du i disse spillene må være i stand til å lese for å forstå hvordan du utfører spillet. Eller kanskje vil barnet se filmer som bare er tilgjengelige på engelsk, og da er lesing nødvendig for å kunne følge med på filmen og forstå alt.
Ta hverdagslige triks som å bake sammen og la barnet lese oppskriften, la barnet sende en melding til en venn eller pårørende, eller be barnet lese andre instruksjoner.

Copyright © 2024